Strona: Prof. dr hab. inż. Paweł Chmielarz szósty z raz rzędu w gronie 2% najlepszych uczonych na świecie / Katedra Chemii Fizycznej

Prof. dr hab. inż. Paweł Chmielarz szósty z raz rzędu w gronie 2% najlepszych uczonych na świecie

2024-09-20

Prof. dr hab. inż. Paweł Chmielarz, Kierownik Katedry Chemii Fizycznej ponownie znalazł się w gronie 2% najczęściej cytowanych badaczy z całego świata. Tak wynika z opublikowanego na łamach „PLOS Biology” zestawienia opracowanego przez Stanford University we współpracy z wydawnictwem naukowym Elsevier i firmą SciTech Strategies.

Zestawienie obejmuje prawie 223 tys. naukowców z 22 dyscyplin podzielonych na 174 bardziej szczegółowych dziedzin. Na prestiżowej liście 2% autorów publikacji, na które najchętniej powołują się inni uczeni, znalazło się 4 naukowców z Wydziału Chemicznego Politechniki Rzeszowskiej. Oprócz prof. dr hab. inż. Pawła Chmielarza na liście znalazł się również prof. dr hab. inż. Piotr Król, prof. dr hab. inż. Krzysztof Kaczmarski oraz prof. dr hab. inż. Jacek Jeżowski.

W ocenie dorobku naukowców zostały uwzględnione publikacje ze wszystkich dziedzin badań, które ukazały się do 16 września 2024 r. Lista została opracowana na podstawie kompleksowej oceny dorobku naukowego uczonych z całego świata i wyliczeniu złożonego indeksu bibliometrycznego (tzw. C-score), uwzględniającego m. in. takie kryteria, jak: liczba cytowań niezależnych, indeks Hirscha czy miejsce i rolę autora wśród współautorów.  

Pełną listę naukowców można znaleźć na stronie: 

https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/7

https://doi.org/10.17632/btchxktzyw.7

 

Szczegóły na stronie:

Aktualności Politechniki Rzeszowskiej

Aktualności Wydziału Chemicznego Politechniki Rzeszowskiej

Aktualności Chmielarz Research Group

Aktualności Koła Naukowego IPSUM

Twitter - Chmielarz Research Group @Chmielarz_Group

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję