Strona: inż. Katarzyna Kisiel ukończyła staż naukowy w Mediolanie (Polytechnic University of Milan) / Katedra Chemii Fizycznej

inż. Katarzyna Kisiel ukończyła staż naukowy w Mediolanie (Polytechnic University of Milan)

2024-06-30

W dniach 1-15 czerwca 2024 roku inż. Katarzyna Kisiel – studentka studiów magisterskich na kierunku Technologia chemiczna Wydziału Chemicznego Politechniki Rzeszowskiej oraz członkini Studenckiego i Doktoranckiego Koła Inżynierii Chemicznej i Farmaceutycznej „IPSUM”, realizująca swoją pracę naukową w grupie badawczej prof. dr hab. inż. Pawła Chmielarza (Chmielarz Research Group) uczestniczyła w stażu naukowo-badawczym w grupie prof. Francesco Cellesi, specjalizującej się w zastosowaniu technik polimeryzacji rodnikowej z przeniesieniem atomu (ATRP) do modyfikacji białek w celu syntezy biokoniugatów białko-polimer, na Politechnice Mediolańskiej we Włoszech.

W ramach stażu studentka miała możliwość poszerzenia swojej wiedzy na temat syntezy polimerów mogących mieć zastosowanie do kontrolowanego uwalniania substancji aktywnych, a także modyfikacji białek technikami ATRP. Wygłosiła także wykład dotyczący zwiększenia ekologicznego oraz zrównoważonego aspektu syntez ATRP, poprzez zastosowanie rozpuszczalników pochodzenia naturalnego oraz syntezę polimerów o właściwościach samonaprawiających.

Staż sfinansowany został ze środków przyznanych w ramach projektu pt. ,,Modyfikacja naturalnych materiałów włókienniczych pochodzenia roślinnego technikami ATRP”, uzyskanego w programie grantowym „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego (numer umowy: SKN/SP/569572/2023).

Więcej informacji na stronach:

Aktualności Chmielarz Research Group

Aktualności Koła Naukowego IPSUM

Twitter - Chmielarz Research Group @Chmielarz_Group

Facebook - https://www.facebook.com/Kolo.Naukowe.IPSUM

Instagram - https://www.instagram.com/crg_ipsum/

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję